Kapela Marije Pomagaj v Tamarju je bila zgrajena leta 1936. Graditelj je bil tedanji rateški župnik Josip Lavtižar, sicer kranjskogorski rojak. V kroniko je zapisal: ” Število obiskovalcev Planice, obkrožene z vencem Julijskih Alp, iz leta v leto narašča. Da si ohranimo katoliški in slovenski značaj, potrebujemo v Tamarju tudi zunanje znamenje. To bo lepa in dosti prostorna Marijina kapela ob vznožju mogočnega Jalovca. “

Načrte zanjo je naredil arhitekt Skubic iz Ljubljane, blagoslovil pa jo je 23. avgusta 1936 škof dr. Gregorij Rožman.

Leta 2002 je bila kapela na pobudo tedanjega župnika Marka Benedika prenovljena po zamisli našega umetnika p. Marka Ivana Rupnika, avtorja znamenitih mozaikov v osebni papeški kapeli “Redemptoris Mater” v Vatikanu. V prenovo spada strop, še posebej s svojo simboliko barvnih krogov. Pomen barv izhaja iz starega krščanskega izročila.

Rdeča barva prvega kroga je barva Boga, kroga v sredi kapele predstavljata v zeleni barvi stvarstvo in v modri barvi človeka, trije krogi nad oltarjem v oranžni barvi in v zlatu pomenijo Božjo zvestobo, se pravi svetost Boga. Krog kot tak pomeni v krščanski tradiciji nebo, kocka pa stvarstvo, kozmos.

Oltar je v obliki kocke, kar nakazuje vesoljno razsežnost svete evharistije, v katero je vključena vsa zemlja. Urez v prednjo stranico kocke, okrašen z rdečo in zlato barvo, spominja na Kristusovo rano, iz katere se na nas vse razliva Božje življenje, njegova neminljiva Ljubezen.

Mozaik v kapeli je kot neka kamnita tkanina stvarstva, na katero je položena sveta podoba: kot vesoljni plašč. Spominja tudi na melišče, melišče milosti. Po tej sveti podobi se dvigajo k Bogu molitve vernikov in čez to sveto podobo drsi Božja milost. Vrhunec prenove seveda predstavljajo mogočni mozaiki p. Marka in njegove ekipe Centra Aletti iz Rima.

V lopi kapele na prednji steni sta upodobljena lika dveh angelov. Angel je priča Božje prisotnosti. Kjer je angel, tam je Bog. Angel na desni je v gibanju, hiti, čez ramo ima plezalno vrv, v roki pa drži triperesno žezlo Svete Trojice. Sveta Trojica je Bog, ki se nam je razodel kot Ljubezen. Ljubezen pa je zvest, neuničljiv odnos, razmerje, ki vzdrži vse in nikoli ne zapusti ljubljenega. Bog nam v svoji ljubezni pošilja angela, ki nas povsod spremlja … nevsiljivo, ponižno in ljubeče.

Podoba angela na levi strani pa kaže na lik, ki stoji trdno na mestu. Angel ima v eni roki rožo mogoto, ki predstavlja Božjo neminljivost in večnost, v drugi roki drži svet, znamenje, da Božja Ljubezen objema vse in vse drži v življenju. Božja Ljubezen seže do najbolj skritega kota zemlje in doseže človeka z odrešenjem, pa tudi če človek pade v še tako skrit in temen prepad.

V kapeli so vsako nedeljo v juliju in avgustu ob 15:00 tudi sv.maše.

Scroll to Top